adv_banner adv_banner adv_banner adv_banner

Rola żywienia w chorobie nowotworowej

Nutilis
Nutilis-Clear-webpage

Problem dysfagii odnosi się do zaburzeń połykania.  Może pojawić się między innymi u chorych z nowotworami głowy i szyi - może pojawić się także w przypadkach chorób ośrodkowego układu nerwowego (niektóre postacie udaru, choroby...

Bogactwo składników w chorobie nowotworowej
Cubitan-czekoladapage

Ze względu na wzmożoną pracę układu immunologicznego oraz intensywny proces odbudowy zniszczonych tkanek dieta pacjentów onkologicznych powinna być wzbogacona w pełnowartościowe białko. Jest ono bardzo ważne również dla chorych, u...

Wpływ nowotworu na stan odżywienia organizmu
protein2

Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem posiłków, a w rezultacie utrata wagi i osłabienie to skutki choroby, a także efekty uboczne chemio- i (lub) radioterapii. Nowotwór...

Konsekwencje utraty masy ciała w chorobie onkologicznej
art2

Organizm osoby chorej onkologicznie ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię. Nie zawsze chory jest w stanie przyjąć właściwą ilość pokarmu, która pozwoli mu odżywić swój organizm. Prowadzić to może do utraty...

Rola białka w chorobie nowotworowej
protein3

Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy organizmu, pełnią również rolę transportującą i regulującą, budują enzymy niezbędne do funkcjonowania komórek, odpowiadają za trawienie pokarmów, służą do przekazywania informacji...

Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej
art3

Żywienie medyczne jest metodą wspomagania leczenia, stosowaną między innymi w chorobach nowotworowych. Jego celem jest dostarczenie organizmowi właściwej ilości składników odżywczych, szczególnie jeśli chory nie jest w stanie uzupełnić...