Dieta chorego onkologicznie

dieta_chorego2

Wsparcie żywieniowe podczas choroby nowotworowej

Jednym z ważnych elementów towarzyszących leczeniu choroby nowotworowej jest utrzymanie odpowiedniej diety. Właściwie dobrane
i zbilansowane posiłki pozwalają poprawić apetyt, zwiększają szansę
na utrzymanie optymalnej masy ciała i zmniejszają ryzyko rozwoju niedożywienia.  Odpowiednia dieta może zmniejszać efekty uboczne choroby i jej leczenia, zwiększać tolerancję pacjenta na stosowaną terapię, wzmacniać układ  immunologiczny i ułatwiać walkę z  chorobą.Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna, o ile to możliwe wysokokaloryczna (powyżej 2000 kcal), wysokobiałkowa i jak najbardziej urozmaicona.

 

lay-chorzy_jadlospis
lay-chorzy_jadlospis
kafelek1
kafelek2
Przepisy:
lay-chorzy_jadlospis
lay-chorzy_jadlospis
adv_banner adv_banner adv_banner adv_banner
nutrikid_bottle
Ryzyko niedożywienia u dzieci w chorobie onkologicznej

Dzieci z chorobą nowotworową należą do...

więcej>
Nutilis-Clear-webpage
Nutilis

Problem dysfagii odnosi się do zaburzeń...

więcej>
Cubitan-czekoladapage
Bogactwo składników w chorobie nowotworowej

Ze względu na wzmożoną pracę układu...

więcej>
protein2
Wpływ nowotworu na stan odżywienia organizmu

Wiele osób chorujących na nowotwory ma...

więcej>