Nutilis

Nutilis-Clear-webpage

Problem dysfagii odnosi się do zaburzeń połykania.  Może pojawić się między innymi u chorych z nowotworami głowy i szyi – może pojawić się także w przypadkach chorób ośrodkowego układu nerwowego (niektóre postacie udaru, choroby rdzenia, stwardnienie rozsiane, niedokrwienie). W przypadku pierwszej grupy pacjentów dysfagia może pojawić się po chirurgicznym usunięciu struktur odpowiedzialnych za odruch połykania lub po ich uszkodzeniu podczas radio- lub chemioterapii.

 

Chorzy narażeni są na zwiększone ryzyko przypadkowego zachłyśnięcia się płynem lub kęsem pokarmu podczas połykania. Szczególnie niebezpieczne są płyny oraz pokarmy o rzadkiej konsystencji.

W leczeniu dysfagii u chorych na nowotwory głowy i szyi zaleca się m.in. zmianę pozycji podczas spożywania posiłków (pozycja siedząca lub półsiedząca, broda w dół, rotacja głowy w stronę dotkniętą uszkodzeniem, pochylenie głowy w stronę zdrową), zmiany objętości, smaku i temperatury potraw) oraz zmiany konsystencji diety, wprowadzając do niej zagęszczone płyny i pokarmy o konsystencji puree. Bardzo często stosuje się produkty rozdrobnione, nierzadko w mniejszych ilościach. Mogą one nie zaspokoić wszystkich potrzeb żywieniowych. Dlatego niezwykle ważne jest odpowiednie odżywianie się i przyjmowanie właściwej ilość płynów i pokarmów.

Pamiętaj o płynach

Zaleca się picie dużej ilości zagęszczonych napojów: minimum 8 szklanek dziennie – dzięki temu zmniejsza się ryzyko odwodnienia organizmu, które bywa problemem u pacjentów z dysfagią. Aby zminimalizować suchość w jamie ustnej wskazane jest popijanie posiłków płynami i napojami bezalkoholowymi (zagęszczonymi do odpowiedniej konsystencji). Należy unikać produktów, które wysuszają usta i gardło: kawy i alkoholu.

Jak uzupełnić dietę w składniki odżywcze


Należy jeść często, lecz w mniejszych porcjach, a między posiłkami spożywać lekkie przekąski. Warto dodawać do posiłków więcej produktów wysokokalorycznych, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą – np. majonez czy śmietanę. Owsianka jest bardzo pożywnym śniadaniem – zamiast na wodzie można ją przygotować na mleku i dodać miód lub cukier. Warto używać pełnego mleka, można je wzbogacić łyżką mleka w proszku (1 łyżka na pół litra). Do omletów zaleca się dodawanie sera i śmietany. Wartościowym uzupełnieniem diety będą koktajle z lodami, jogurtem i świeżymi owocami. Należy się upewnić, że nie ma w nich grudek i dużych kawałków i że mają odpowiednią konsystencję.

Jak przygotowywać posiłki


Codzienne pożywienie może być rozdrobnione poprzez siekanie, zmielenie lub zmiksowanie – w zależności od stopnia trudności z przełykaniem i zaleceń lekarza. Miękkie pokarmy, np. banany, można przygotować bez rozmiękczania w roztworze zagęszczającym, ale muszą być miękkie na tyle, żeby można je było rozdrobnić widelcem. Praska do ziemniaków umożliwia pozbycie się grudek i większych kawałków. Do zmielenia mięsa i rozdrobnienia pokarmów do konsystencji puree najlepszy będzie robot kuchenny lub mikser.

Do zagęszczania klarownych napojów oraz pokarmów o konsystencji płynnej (przetartej) przeznaczony jest preparat Nutilis. Zagęszcza płynne pokarmy oraz napoje wyjątkowo szybko, nie zmieniając przy tym ich zabarwienia, smaku oraz przejrzystości. Wykorzystując oporność gumy ksantanowej na działanie zawartych w ślinie enzymów (amylazy) powodujących rozkład skrobi, produkt Nutilis Clear zachowuje strukturę oraz konsystencję pokarmów również podczas ich spożywania.

Zamów terapię żywieniową dla siebie lub swojego bliskiego z bezpłatną dostawą do domu, a otrzymasz od nas materiały edukacyjne na temat żywienia w chorobie nowotworowej.

ZAMÓW
drukuj
drukuj
adv_banner adv_banner adv_banner adv_banner
nutrikid_bottle
Ryzyko niedożywienia u dzieci w chorobie onkologicznej

Dzieci z chorobą nowotworową należą do...

więcej>
Cubitan-czekoladapage
Bogactwo składników w chorobie nowotworowej

Ze względu na wzmożoną pracę układu...

więcej>
protein2
Wpływ nowotworu na stan odżywienia organizmu

Wiele osób chorujących na nowotwory ma...

więcej>
art2
Konsekwencje utraty masy ciała w chorobie onkologicznej

Organizm osoby chorej onkologicznie ma...

więcej>

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.