Wpływ nowotworu na stan odżywienia organizmu

protein2

Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem posiłków, a w rezultacie utrata wagi i osłabienie to skutki choroby, a także efekty uboczne chemio-
i (lub) radioterapii.

Nowotwór powoduje w organizmie powstanie stanu zapalnego.

Namnażające się komórki nowotworowe wydzielają cytokiny,
które mogą naśladować działanie substancji hamujących łaknienie
i zwiększać zużycie energii przez organizm. Jednocześnie nowotwór wydziela czynniki powodujące rozpad białek i tkanki tłuszczowej. Wszystkie te reakcje metaboliczne przyczyniają się do pogorszenia stanu odżywienia chorego, nawet jeśli ten odżywia się prawidłowo.

Lokalizacja nowotworu

Jeżeli nowotwór jest zlokalizowany w przewodzie pokarmowym, może powodować zaburzenia trawienia
i wchłaniania. U chorych przejawia się to w postaci dolegliwości, takich jak: nudności, wymioty, wzdęcia
i biegunki po spożyciu określonych produktów. Rodzi to niechęć do jedzenia i utratę apetytu,
co w efekcie prowadzi do spożywania zbyt małej ilości posiłków.

Umiejscowienie nowotworu może też utrudniać pacjentowi spożywanie posiłków. Na przykład, jeżeli guz znajduje się w przełyku, może powodować trudności z połykaniem.

Utrata apetytu

Utrata apetytu i występowanie innych dolegliwości, jak nudności i wymioty, pojawiają się także
jako skutek uboczny leczenia przeciwnowotworowego. 
Terapia przeciwnowotworowa ma na celu zniszczenie komórek nowotworowych w organizmie, jednakże skutkiem ubocznym każdej metody leczenia jest uszkodzenie zdrowych komórek, głównie tych szybko dzielących się, jak np. komórki błony śluzowej jamy ustnej, przewodu pokarmowego oraz komórki mieszków włosowych. Dlatego też leczeniu onkologicznemu bardzo często towarzyszy intensywne wypadanie włosów, nudności, wymioty, biegunka oraz owrzodzenia jamy ustnej.

Charakter i stopień nasilenia efektów leczenia

Charakter i stopień nasilenia niepożądanych efektów leczenia zależy w dużym stopniu od wieku i stanu chorego oraz czynników takich jak: typ nowotworu, obszar jego występowania, rodzaj i czas trwania leczenia oraz dawki leków. Wiele ze wspomnianych powyżej dolegliwości odbija się niekorzystnie
na stanie odżywienia pacjentów. Ich skutkiem jest rozwinięcie się niedożywienia , co w dalszej kolejności może prowadzić do pogorszenie stanu zdrowia oraz zmniejszenie efektywności leczenia.

Skutki uboczne leczenia

Zwykle pierwszym sygnałem występowania skutków ubocznych leczenia jest brak apetytu i uczucie pełności po spożyciu niewielkich ilości pożywienia. Rezultatem tego może być szybka utrata masy ciała
w krótkim okresie czasu. Niedożywienie może rozwinąć się nawet u tych pacjentów,
którzy – jak się wydaje – spożywają wystarczające ilości pożywienia. Wynika to z procesu zapalnego towarzyszącego chorobie, ale także częstych u chorych na nowotwory zaburzeń trawienia bądź wchłaniania. Na szczęście większości skutków ubocznych leczenia, odpowiedzialnych za powstanie złego stanu odżywienia, można uniknąć lub przynajmniej łagodzić ich nasilenie poprzez wprowadzenie niewielkich zmian, głównie w sposobie odżywiania chorego.

Zamów terapię żywieniową dla siebie lub swojego bliskiego z bezpłatną dostawą do domu, a otrzymasz od nas materiały edukacyjne na temat żywienia w chorobie nowotworowej.

ZAMÓW
drukuj
drukuj
adv_banner adv_banner adv_banner adv_banner
nutrikid_bottle
Ryzyko niedożywienia u dzieci w chorobie onkologicznej

Dzieci z chorobą nowotworową należą do...

więcej>
Nutilis-Clear-webpage
Nutilis

Problem dysfagii odnosi się do zaburzeń...

więcej>
Cubitan-czekoladapage
Bogactwo składników w chorobie nowotworowej

Ze względu na wzmożoną pracę układu...

więcej>
art2
Konsekwencje utraty masy ciała w chorobie onkologicznej

Organizm osoby chorej onkologicznie ma...

więcej>